Praleisti ir pereiti prie pagrindinio turinio

Pirmąkart atostogaujant Havajuose: nuo akvalango iki Aloha arba kodėl nepriimsiu jūsų į svečius.

Kiek į Havajus pasiimti pinigų? Kiek kainuoja savaitė atsotogų Havajuose?

Neįsivaizduoju! O gal galite man pasakyti, kiek kainuoja savaitė bimbinėjimo po Vilnių su nakvyne? Turbūt viskas priklausys, ar čia turiu kokią nors tetą, kuri užleis man jaukų kambariuką su virtuvėle, kur rytais galėsiu išsikepti kiaušinį, ar vis tik rinksiuosi viešbutį, ar ieškosiu buto per airbnb. Tas pats ir Havajuose, sakau jums, kaip danguje taip ir ant žemės. Ir tikrai nėra jokio „NU MAŽDAUG“, nes vieni čia vyksta su palapinėmis, o kiti apsistoja privačiuose "Four Seasons" apartamentuose. Aš jums ne teta, todėl nepykit –  pas save nepriimsiu. Tad vis tik didžiausia pinigų suma, tikėtina, bus išleista nakvynei. Jos visada patariu ieškoti per airbnb.com arba  vrbo.com.

Kavos puodelis „rojuje“ vidutiniškai kainuoja $3.50, kepalas raikytos forminės duonos $6, vakarienė dviems restorane su namų vynu apie $50-$60, guminės šlepetės “per pirštą” prekybos centre nuo $2.99.


"Dirty Shack" pramintas hipių namas be sienų, su nuostabiu vaizdu į vandenyną. Nuotraukos autoriai: Couple Cups. Hawaii, Captain Cook.

Privatus klubas"Forbes" teigimu labiausiai eksliuzyvinėje visose JAV milijonierių gyvenvietėje, Kukio Bay, Hawaii.


Kas tie Havajai? Išsirinkite savo salą.

(Dėmesio: Nepamirškite susitvarkyti ESTA (bevizio leidimo į JAV) paraiškos bent mėnesį prieš kelionę.)

Havajai yra penkiasdešimtoji JAV valstija - salynas sudarytas iš pagrindinių aštuonių salų ir dar keliasdešimties mažyčių uolienų.  Hawaii sala, dar vadinama The Big Island, yra pati didžiausia, didesnė negu visos kitos salos sudėjus kartu. Čia daugiausiai laukinės gamtos, nuotykių, viskas truputį pigiau. Maui, dar vadinama medaus mėnesio sala kur mylių mylias driekiasi balto smėlio paplūdimiai (juos matysite net tiesiog važiuodami greitkeliu), labai švelnus klimatas, ir, žinoma, daug turistų. Oahu yra nedidelė sala su daugiausiai gyventojų (virš milijono) ir triukšminga sostine Honolulu – dangoraižiai, šopingas, barai, istoriniai viešbučiai, naktį gatvėse degantys fakelai ir t.t. Lanai - mažytė ananasų sala; didžioji dalis jos žemių priklauso “Dole” ananasaų kompanijai. Ten pati nebuvau, bet girdėjau, kad yra puikios sąlygos kempingui.  Molokai – labai havajietiška sala, joje yra tik vienas šviesoforas ir daug žvejų, o vaikai į mokyklas, sako, vis dar eina basi. Koohelave sala dabar tėra minų laukas – joje II pasaulinio karo metu buvo atliekami sprogmenų bandymai, tad dabar ten draudžiama išsilaipinti. Niihau sala yra pati paslaptingiausia – privati. Ji priklauso vienai šeimai ir joje gali išsilaipinti tik žmonės gavę asmeninį gyventojų kvietimą. Niihau nėra parduotuvių, nei automobilių (tiesa, neseniai ten pradėti organizuoti šernų medžioklės safariai turistams su labai ribota judėjimo trajektorija). Kauai -  žalia, kalnuota lietinga sala, dar vadinama rojaus sodu – pati seniausia, labiausiai nutolusi nuo lankomų salų, “crazy scientist type of island” sako žmonės, turėdami omeny labai išsilavinuisius ir galiausiai nuo civilizacijos į Kauai pabėgusius mokslininkus, kurie užsiima dvasinėmis praktikomis arba gamina psichotropinius narkotikus.


 Waikiki dangoraižių džiunglės. Shop until you drop, o tada metas eiti valgyti sushi ir ieškoti geros "happy hour" kokteiliams. Beje, joks save gerbiantis Havajų gyventojas negers mėlynu sirupu dažytų gėrimukų su skėtukais - šitas džiaugmsas paliekamas turistams. Honolulu, Hawaii.


Automobilio nuoma: būtina. Viešojo transporto Havajuose praktiškai nėra, o tie keli po salas važiuojantys autobusai labai reti ir labai nepatikimi. Rimtai siūlau automobilį išsirinkti ir išsinuomoti kuo anksčiau.  Tam siūlau palyginamuosius kainų puslapius, kaip pvz.

Vienintelė vieta, kur be problemų prasisuku be automobilio, tai Oahu sala, Honolulu. Čia yra puikiai išvystytas viešasis transportas, autobusai važiuoja dažnai (bet LĖTAI) praktiškai po visą salą.

Skrydžiai tarp salų: vidutiniškai apie $80-100 į vieną pusę arba apie $150 -$200 į abi puses. Jeigu norite pamatyti kelias salas ir sutaupyti pinigų, siūlau skristi ratu, pvz iš Maui į Big Island (Kona arba Hilo oro uostai Hawaii saloje), tada iš Big Island į Honolulu ir iš Honolulu atgal į Maui pagulėti prie jūros prieš ilgą skrydį namo. Skrydžių ieškoti galite www.skyscanner.com arba dar pasižvalgyti atskiruose avialinijų puslapiuose, kaip Hawaiian Airlines, Mokulele airlines ir Island Air.


Maistas: brangus. Jei ketinate valgyti namuose, geriausias variantas yra pirkti maistą "Costco" maisto parduotuvėje. Ten dideli kiekiai ir tikrai kokius du tris kartus pigiau nei bet kurioje maisto parduotuvėje. Viena bėda, kad "Costco" galima apsipirkinėti tik susimokėjus $50 už metinę narystę. Mano galva tai vis tiek labai apsimoka, net jeigu Havajuose viešėsite tik dvi savaites. Maui "Costco" parduotuvė yra visai netoli Kahului oro uosto, Big Islande – Konos mieste, taip pat pakeliui iš oro uosto. Narystė galioja visose salose ir kitose Amerikos valstijose. "Costco", beje, yra ir didžiausia JAV ekologiško maisto pasiūla.

Jei norisi kažko iš pirmų rankų, užauginto Havajuose ar egzotiško, siūlau būtinai apsilankyti vietiniuose ūkininkų turguose (Farmers market). Jie čia vienas už kitą geresni, stilingi, skoningi ir labai skirtingi – nuo paniolo (havajietiškų kaubojų) senoje rančoje įrengto turgaus vėjuotame Waimea miestelyje, Havajų hipių sostinės sekmadieninio turgaus šurmulio Pahoa mieste, iki ramaus ir keistuoliško South Kona Green Market turgelio kapitono Kuko miestelyje – pastarajame yra ir mano feisbuke anksčiau minėtas „Mylėk savo vaginą stendas“, ir žavinga meksikietė, kuri kepa, kaip pati sako „Best burrrrritos on planet Earth!”. O kur dar naktinis Uncle Roberts (oficialiai “Uncle Awa’s Bar market”) trečiadieninis turgus su muzika ir šokiais! Beje, visi mano ką tik paminėti turgūs yra Big Island’e, nes čia gi pati gyvenu. Nuotraukoje: Acai Bowl. 

Kiekviena sala turi savo bent po keletą internetinių puslapių, kuriuose surašyti visi vykstantys turgūs su tiksliu laiku, žemėlapiais ir pavadinimais:


Ar Havajuose labai karšta? Ką rengtis? Ką pasiimti?

Man tai dažnai čia net šalta, bet turbūt per trejus metus jau įpratau prie tropinio klimato ir dvidešimt trijų laipsnių šiluma dabar rodosi tikra žiema. Iš esmės Havajų salų klimatas yra šiltas ir švelnus, tačiau pvz. Big Island‘e yra net iš dešimt keturiolikos pasaulyje egzistuojančių klimato zonų – čia yra ir dykumos, ir snieguotos kalnų viršūnės, ir žalios airiškos pievos ir liūčių glamonėjami tropiniai miškai. Tad jūsų lagamino turinys iš esmės priklausys nuo veiklos planų. Jei ketinate tik gulinėti „viskas įskaičiuota“ tipo viešbutyje, tada jums užteks saulės akinių, maudymosi kostiumėlių ir šlepečių. O gėlėtus „Aloha“ marškinius ir sarongus (skaras, kurias moterys rišasi kaip suknelę) galėsite nusipirkti jau vietoje. Tačiau jei ketinate patirti nuotykių gamtoje, žygio batai, pora eilučių ilgomis rankovėmis (kad apsisaugotumėte nuo uodų ir šalčio) ir vienas šiltas megztinis (tikrai tik vienas, nes jo reikės tik vieną kartą – ant kalno viršūnės) jums labai pravers. Sutaupysite pinigų, jei namie jau turite ir į Havajus atsivešite savo vandenbačius, lastus ir akvalangus. Tačiau jei neturite – nesukite sau galvos, nes čia visus šiuos daiktus galite labai nebrangiai įsigyti Wallmart arba  (šiek tiek brangiau) Target prekybos centruose, arba, tiesiog išsinuomoti.

Laikas. Saulėlydžiai. Kada važiuoti? Kiek būti?

Vietiniai Havajų gyventojai labai dažnai gyvena saulės ritmu. Keliasi prieš saulėlydį, lekia pasurfinti su banglentėmis, po to greitai palenda po dušu, apsivelka kostiumą ir tada jau važiuoja į darbą. Tad čia visai normalu sulaukti skambučio su reikalais... septintą ryto. Saulė čia nusileidžia šeštą, o dažnai su ja ir parduotuvių žaliuzės, anksti užsidaro mažesnių miestelių kavinės.

„KADA GERIAUSIA VYKTI Į HAVAJUS?“ Dauguma sako, kad pavasarį čia geriausi orai ir mažiausiai turistų. Man, vietinės akimis, orai čia geri visus metus. Pasitaiko kartais tų lietingų dienų, bet tikrai nebūna, kad visą savaitę būtų blogas oras. O jei jis blogas, tai kaip taisyklė, tik vienoje salos pusėje. Nuvažiuojate į kitą pusę ir vėl kepate saulėje. Turistinio sezoniškumas svyruoja, bet turbūt labiausiai jaučiamas Honolulu, kai pavyzdžiui, gegužės mėnesį dėl atostogų čia suguža tūkstančiai japonų. Bet vietos užtenka visiems. Greičiausiai juk bus taip, kad į Havajus susiruošite tada, kada patys gausite atostogų. Bet jeigu kartais savo atostogas derinsite prie Havajų, tai galite būti ramūs – čia gerai visus metus. Pati savo šeimos narius raginu vykti žiemą – nes Havajuose tuo metu vėsiau ir labai smagu pabėgti iš šaltos Lietuvos. Daugiau apie sezoniškumą čia: http://www.hawaii-guide.com/content/posts/best_time_to_travel_to_hawaii

Kiek laiko būti Havajuose? Tiek, kiek galite sau leisti. Aš patarčiau svečiuotis tris savaites, o norint iš tiesų pajusti vietos dvasią - tris mėnesius. 

Apie neturistines vietas... turistams

Baikit traukti šitą dainą. Jeigu tikrai norite neturistinių vietų, tada vykite į Papua Naująją Gvinėją arba ieškoti civilizacijos dar nepaliestų Amazonės džiunglių genčių. Rimtai. Turistinės vietos dėl to ir tampa turistinėmis, nes yra geriausios, įdomiausios, įspūdingiausios. Todėl visus brangiausius savo svečius, ir mamą, ir mylimą bambeklį tėtį ir geriausias drauges visų pirma vežiau į TURISTINES vietas, kur jie visi aikčiojo ir braukė laimės ašaras. Na o paskui, jei lieka laiko, tada jau galima pašmirinėti po vietines skalbyklas ar pliažus, kur labai gražu, bet nėra kaip išsimaudyti.

TOP 8 Big Island (Hawaii) saloje:

1. Kilauea ugnikalnis. Nacionalinis parkas (automobiliui kaina $10), kur iš po žemių veržiasi dūmai galima prasieiti lavos tuneliu, būtina aplankyti Jaggar muziejų (nemokamas jau įvažiavus) ir pamatyti naktį ugnikalnio krateryje raudonai švytinčią lavą.

2. Saulėlydis VIRŠ DEBESŲ ant Mauna Kea viršukalnės ir viena geriausių pasaulyje astronominių observatorijų. Nemokama. Būtina turėti keturiais ratais varomą automobilį.

3. Waipio slėnis. Vandenynas, kalnai, upė, juodas smėlis ir pievoje besiganantys laukiniai žirgai. Aha.

4. Black Sand beach. Juodo smėlio paplūdimys palmių pavėsyje, kur garantuotai pamatysite krante besiilsinčius didžiulius jūrinius vėžlius. Nebūkite žiopli turistai – nelieskite vėžlių. Jie yra nykstanti rūšis.

5. Žalio smėlio paplūdimys. Kelias ten labai duobėtas ir dulkėtas, todėl pvz. su kūdikiais ten vyksti sunkiau. Bet vaizdelis ten yra VAU. Toks labai VAU.

6. Geriausias snorklingas: Two Step, Honaunau nacionaliniame parke, netoli Captain Cook miestelio. Verta pasivaikšioti ir po patį parką, ir paplaukioti su laukiniais delfinais, ir po to pakeliui užsukti į Painted Church o paplaukiojus – į mūsų Loko Wraps pavalgyti.

7. Naktinis snorklingas su Manta Rays http://www.mantaraydiveshawaii.com/ Tikrai visai nepavojinga. Nebaisu. Šita pramoga įtraukiama į daugelį „Ką nuveikti prieš numirštant“ „Top dešimt pramogų Havajuose“ sąrašų.

8. Stebėti į vandenyną tekančią lavą Kalapana gyvenvietėje.


 Merginos mokosi šokti Hula ant vandenyno kranto. Kauai.




Sąmoningai rašau TOP 8 tik apie Hawaii salą, nes a) ji pernai buvo išrinkta „Pasauline nuotykių ieškotojų sostine“, o turistų lankoma mažiau nei kitos. Nepaminėjau čia net trečdalio įdomynių - krioklių, karalių rūmų, banginių stebėjimo vietų ir Hula šokių, ir.... b) apie kiekvieną salą reikėtų atskiro blog'o įrašo. Gal ir bus... kitąkart :) 

Šopingas ir lauktuvės

Geriausia būtų Havajuose nepirkti nieko, kas  buvo pagaminta Kinijoje. Bet praktikoje tai pasitaiko labai retai. Jei tikrai esate pasiryžę įsigyti ir lauktuvėms pirkti originalius, Havajuose pagamintus daiktus, jų rasite tuose pačiuose nuostabiuose ūkininkų turguose (ten gausu rankų darbo ir meno dirbinių) ir meno galerijose. Turbūt prabangiausia įmanoma lauktuvė iš Havajų yra rankų darbo kiltas. Apie juos daugiau yra čia: http://sofijantsofos.blogspot.com/2016/07/havajietiski-kiltai-prabangios.html

Sau ir lauktuvėms taip pat verta pirkti valgomus dalykus: čia parduodama geriausia pasaulyje kava (Kona coffee), makadamijos riešutai, vietoje užaugintas ir pagamintas šokoladas (Hawaiian chocolate company, Donkey Balls), džiovinti mangai.(greiausios šių produktų kainos yra Costco parduotuvėse). 

Na o dabar pakalbėkime apie tas lauktuves po du dolerius... Nuo žiebtuvėlio iki medinio dubens, nuo marškinėlių “5 už $20”, vandens gertuvių, žaislų ir papuošalų – visko rasite vietinėse “ABC” parduotuvėse. Honolulu pagrindinėje gatvėje jų yra tiek daug, kad sakoma, jei užėjęs į kiekvieną ABC išgertum po stikliuką (bernvakariai taip dažnai daro), tai gatvės gale jau nebepaeitum… “ABC” yra parduotuvių tinklas, kur yra ir maisto ir suvenyrų (made in China), bet galima guostis ta mintimi, kad tinklas iki šiol priklauso Havajiečių šeimai.



                      Vandenyno pakrantėje sustingusi lava. Honaunau, Hawaii. 

ALOHA
Aloha reiškia ir “labas” ir “ate”, bet iš tiesų šio žodžio reikšmė daug gilesnė, kažkas panašaus į indiškąjį “Namaste”. Prieš vykstant į Havajus labai rekomenduoju pasidomėti šių salų mitologija ir istorija. Jei norisi daugiau pasakojimų iš gyventojos lūpų, galite atsiversti mano Hawaiiana skiltį bloge http://sofijantsofos.blogspot.com/search/label/Hawaiiana
arba knygynuose ieškoti “Ugniklanio deivė ir Džonas iš Havajų” – parašyta vaikams, bet tinka ir suaugusiems.

Maistas vietinių Havajiečių vakarėlyje. Dažnai tai būna balti ryžiai ir daug mėsos.




"Four Seasons" viešbučio kiemas. Kauai.


"Mažasis" JAV kanjonas. Ne toks jau ir mažas. Kauai.



Komentarai

  1. Lengvas būdas mesti rūkyti yra, tik reikia trupučio valios ir pastangų. Visi turėtų mesti rūkyti ir nustoti nuodyti save!

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Kaip parašyti ir išleisti knygą?

Dažniausiai užduodamas klausimas: O tai kaip parašyti knygą?   Kantriai.   (Sunkiausia yra eiti miegoti žinant, kad nei rytoj, nei poryt, nei kitą savaitę šito darbo nebaigsi.)   Nuosekliai. Rašyti, tik apie tai, ką žinai, jauti, supranti. Neskubinti pabaigos.   (Rašant )Reikia plano ar nereikia?   Dvi knygas parašiau be plano, dvi - su planu. Tikrai lengviau ir konstruktyviau dirbti žinant kur esi, kur eini ir kuo viskas baigsis. Turbūt daug kas priklauso ir nuo asmenybės, ir nuo požiūrio į rašymą – ar tai yra chaotiškas prisėdimas prie teksto išgėrus vyno, emocinė iškrova, įkvėpimo vaikymasis (mane, pavyzdžiui, tikrai veikia pilnatis), ar sistemingas, struktūruotas darbas?   Ar rašymas yra romantiškas?   Taip, jeigu nereikia iš to gyventi ir mokėti sąskaitų už šildymą. J. K. Rowling ir Elizabeth Gilbert pavyzdžiai mane įkvėpia ir vis dar teikia vilčių. Tačiau tiesa, kad norėdama rašyti turėjau dirbti daugybę juodų darbų. Dirbau, kad

Kaip tapti jogos mokytoju?

Kaip tapti jogos instruktoriumi? Pasaulyje nėra jokios oficialios jogos veiklą prižiūrinčios institucijos. Skritingi jogos stiliai, skirtingi mokytojai ir jų dėstomos tiesos. Vieni užsiėmimus veda mažuose miesteliuose, ankštose nuomojamose patalpose, tuo tarpu kiti atidaro sveikatingumo centrus ir tampa jogos pasaulio žvaigždėmis: žargstosi ant žurnalų viršelių, dalija mitybos bei „kaip būti laimingu“ patarimus  ir leidžia savo asmeninius mokomuosius DVD.  Tiesa, didžioji dauguma jogos instruktorių Vakaruose gali pasigirti ne tik puikiu stangriu kūnu bet ir bent vienu ar keliais „jogos instruktoriaus“ sertifikatais. Indijoje jogos mokytojo įvaizdis šiek tiek kitoks. Nesvarbu nei kūno sudėjimas (dažnas jogos mokytojas turi didelį pilvą), nei kokie dokumentai. Čia jogos atžvilgiu karaliauja visiška laisvė – bene kiekvienas baltu apdaru apsivilkęs ir kojas prie ausų prispausti gebantis žmogus gali laisvai pasiskelbti esantis jogos guru. Tad kaip čia yra, kad dauguma instruktor

Nuoga blizginu veidrodžius

Nuoga blizginu milžiniškus miegamojo veidrodžius ir jaučiu – čia yra kažkas labai simboliško, kažkas labai filosofiško, tik pati nežinau kas. Tūpčioju, aukštyn žemyn, aukštyn žemyn, popierinis rankšluostis inkščioja slysdamas glotniu paviršiumi, ir įsivaizduoju, kad reikėtų padaryti viešą performansą. Tik tada atsiauginčiau visus gyvaplaukius ir jie kyšotų iš mano išangės ir pažastų, nes be gyvaplaukių neatrodyčiau rimta menininkė. Frida ir Madona su apžėlusiomis pažastimis, Marina Abramovi ć su didžiuliu garbanotu trikampiu tarpkojyje, ir Sophia Loren, ir kitos. Tik bailės viską nusiskuta, o stiprios moterys menininkės sako – žiūrėkite, kokia aš plaukuota, aš graži, bet jūs gi žiūrite ne ten – va mano menas. Bet nežinau, kaip tai reikėtų paaiškinti močiutei – ne gyvaplaukius – pačią veidrodžių valymo išsirengus viešumoje idėją. Kai kurios idėjos turi būti matuojamos taip: ar galima jas paaiškinti paprastam kaimo žmogui? Sėdžiu nuoga ant ką tik išvalyto klozeto, prisimen