Praleisti ir pereiti prie pagrindinio turinio

Kaimynai. Notting Hilas


Sutemo vakaras. Lijo. Tada liovėsi. Londonas. Noting Hilas. Viktorijos laikų namai, viktorijos laikų langai, šių laikų žmonės įkalinti stikluose. Juda. Verda arbatą, junginėja televizorių kanalus, užtraukia užuolaidas. Kaimynai, vadinasi. Jei pabelsčiau į duris... „gal turit žiupsnį druskos?“, turbūt galvotų, kad atlieku kokį socialinį eksperimentą. Arba ką tik išlipau iš laivo. Tai jie taip sako: ką tik išlipęs iš laivo. Tas laukinis, kuris nemoka valgyti su peiliu ir šakute, kuris kildamas važiuojančiais laiptais stovi kairėje, kuris lipdamas į metro nudelbęs akis pirma neišleidžia išlipančių keleivių, kuris nuoširdžiai atsako į klausimą „how are you?“ ir atsidusęs ima pasakoti apie savo dieną, kuris nesako „sorry“ kai jam kas nors užmina ant kojos autobuse. Laukinis, ir tiek. „Sveikas atvykęs, laukini!“ pasitinka išskėstomis rankomis ir dažniausiai liepia užpildyti anketą, kurioje reikia pažymėti savo etninę kilmę, odos spalvą, religinis pažiūras ir seksualinę orientaciją. Tik dėl statistinių priežasčių. Visai nesvarbu, ar slėpsiuosi po musulmoniška burka, ar apsitempsiu tik kekšių žygiui tinkamą sijonėlį – svarbiausia sakyti „ačiū“ ir „atsiprašau“, ir šypsotis, šypsotis, šypsotis. Tada, po keleto metų imi jaustis savas tarp svetimų, pačią ima siutinti tie žiopliai, kurie nemoka žmoniškai elgtis viešajame transporte, o kam nors kreipinyje nepridūrus „please“ reikšmingai kilsteliu antakius.
Kaimynai užsitraukė užuolaidas – nebematau. Persišviečia tik mėlyna televizoriaus židinio šviesa. Sėdžiu viena Viktorijos laikų kambary, apklijuotame glamūrinių žurnalų iškarpomis, apsikrovusi iki pusės nugertais arbatos puodeliais ir prisimenu savo kaimynę, tą kuri gyvena Lietuvoje, virš mano motinos buto, antrame aukšte. Ten yra vienintelės durys, vos užlipus laiptas... nežinau kaip būtų, jei pabelstumėt jūs, bet man jos visada atsiveria su šypsena.
-          Teta, nepykit, kad taip vėlai. Einu į šokius, gal turit plaukų segtukų? – sakiau tada, ranka prilaikydama savo kasas. O kaimynė nė kiek nesupyko, net nenustebo, pasitaisiusi chalato skvernus greitu žingsniu nuėjo į vonią. Nusekiau ją iš paskos nepakviesta.
-          Žiūrėk, vaike, ką čia turiu... – sakė, ant skalbimo mašinos žerdama papuošalų dėžutės turinį. – Šitie tiks?
Ji supynė man kasas, prigrasino neprasidėti „su chamais“ ir papasakojo, apie kaimynę iš trečio aukšto – jos anūkas „visai pablūdo – sugalvojo tranzuoti į Rumuniją. Įsivaizduoji?“ Kaimynei bekalbant nuo virtuvės stalo pasičiupau porą dar šiltų bulvinių blynų.
-          Ačiū. – sakiau, laižydama taukuotus pirštus. Ji vėl pasitaisė chalatą. Žinojau, kad paryčiais krustels antro aukšto lango užuolaida, ir po to visi laiptinės gyventojai žinos, su kuo grįžau tą naktį. Gal net sakys „pasiutusi mergiotė, taip šoko, kad visus plaukų segtukus pametė.“ Maža, ko tos kaimynės prisigalvoja. Bet taip būna tik ten, kur kvepia bulviniais blynais, kur per Kūčias žmonės valgo silkę, kur laiptinėse mėtosi saulėgrąžų lukštai ir veši raudonos begonijos, kur visas namas žino vardą berniūkščio, kamuoliu iškūlusio pensininkės langą, kur sukruta užuolaidos kieme išvydus nematytą automobilį, kur moterys bindzina viena pas kitą neva pasiskolinti druskos ar miltų, kol vyrai rūkydami kieme sprendžia bendruomenės reikalus.


Šlapias asfaltas. Londonas. Jau visai tamsu. Kaimynai nė nenutuokia apie mano egzistavimą. Galėčiau bute surengti satanistų orgiją, o jie nė kryželio egzorcizmui nepaskolintų. Net neatvertų durų. Tik pasigarsintų savo televizorių ir tiek. Baigėsi pienas. Rimtai. Einu į parduotuvę, kaip prie manęs prieina sužvarbusi porelė.
-          Atleiskit panele, jūs čia vietinė? – prabyla su itališku akcentu. Linkteliu.
-          Gal žinote kur čia tas knygynas, iš kino filmo su Hugh Grantu?
Mosteliu ranka į kitą gatvės pusę. Patenkinti lyg vaikai jie puola fotografuotis prie durų, kurios kadaise mirguliavo didžiajame kino ekrane. Jie galvoja „kaip kietai čia gyventi, kur niekas tavęs nepažysta, tarp šitų baltų išpuoselėtų pastatų.“ Grįš italai namo ir pasakos savo istorijas kaimynams. O maniškiai tik užtraukė užuolaidas. Jiems neįdomios mano istorijos. Jie patys yra istorija. Juk tokie kieti. Juk gyvena Notting Hile, geria „take away“ kavą, skaito „economist“, aukoja labdarai ir perka „organic“ obuolius. Kvailiai, nežino, kokie saldūs obuoliai bumpsi į kaimynų žemę. 

Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Kaip parašyti ir išleisti knygą?

Dažniausiai užduodamas klausimas: O tai kaip parašyti knygą?   Kantriai.   (Sunkiausia yra eiti miegoti žinant, kad nei rytoj, nei poryt, nei kitą savaitę šito darbo nebaigsi.)   Nuosekliai. Rašyti, tik apie tai, ką žinai, jauti, supranti. Neskubinti pabaigos.   (Rašant )Reikia plano ar nereikia?   Dvi knygas parašiau be plano, dvi - su planu. Tikrai lengviau ir konstruktyviau dirbti žinant kur esi, kur eini ir kuo viskas baigsis. Turbūt daug kas priklauso ir nuo asmenybės, ir nuo požiūrio į rašymą – ar tai yra chaotiškas prisėdimas prie teksto išgėrus vyno, emocinė iškrova, įkvėpimo vaikymasis (mane, pavyzdžiui, tikrai veikia pilnatis), ar sistemingas, struktūruotas darbas?   Ar rašymas yra romantiškas?   Taip, jeigu nereikia iš to gyventi ir mokėti sąskaitų už šildymą. J. K. Rowling ir Elizabeth Gilbert pavyzdžiai mane įkvėpia ir vis dar teikia vilčių. Tačiau tiesa, kad norėdama rašyti turėjau dirbti daugybę juodų darbų. Dirbau, kad

Kaip tapti jogos mokytoju?

Kaip tapti jogos instruktoriumi? Pasaulyje nėra jokios oficialios jogos veiklą prižiūrinčios institucijos. Skritingi jogos stiliai, skirtingi mokytojai ir jų dėstomos tiesos. Vieni užsiėmimus veda mažuose miesteliuose, ankštose nuomojamose patalpose, tuo tarpu kiti atidaro sveikatingumo centrus ir tampa jogos pasaulio žvaigždėmis: žargstosi ant žurnalų viršelių, dalija mitybos bei „kaip būti laimingu“ patarimus  ir leidžia savo asmeninius mokomuosius DVD.  Tiesa, didžioji dauguma jogos instruktorių Vakaruose gali pasigirti ne tik puikiu stangriu kūnu bet ir bent vienu ar keliais „jogos instruktoriaus“ sertifikatais. Indijoje jogos mokytojo įvaizdis šiek tiek kitoks. Nesvarbu nei kūno sudėjimas (dažnas jogos mokytojas turi didelį pilvą), nei kokie dokumentai. Čia jogos atžvilgiu karaliauja visiška laisvė – bene kiekvienas baltu apdaru apsivilkęs ir kojas prie ausų prispausti gebantis žmogus gali laisvai pasiskelbti esantis jogos guru. Tad kaip čia yra, kad dauguma instruktor

Nuoga blizginu veidrodžius

Nuoga blizginu milžiniškus miegamojo veidrodžius ir jaučiu – čia yra kažkas labai simboliško, kažkas labai filosofiško, tik pati nežinau kas. Tūpčioju, aukštyn žemyn, aukštyn žemyn, popierinis rankšluostis inkščioja slysdamas glotniu paviršiumi, ir įsivaizduoju, kad reikėtų padaryti viešą performansą. Tik tada atsiauginčiau visus gyvaplaukius ir jie kyšotų iš mano išangės ir pažastų, nes be gyvaplaukių neatrodyčiau rimta menininkė. Frida ir Madona su apžėlusiomis pažastimis, Marina Abramovi ć su didžiuliu garbanotu trikampiu tarpkojyje, ir Sophia Loren, ir kitos. Tik bailės viską nusiskuta, o stiprios moterys menininkės sako – žiūrėkite, kokia aš plaukuota, aš graži, bet jūs gi žiūrite ne ten – va mano menas. Bet nežinau, kaip tai reikėtų paaiškinti močiutei – ne gyvaplaukius – pačią veidrodžių valymo išsirengus viešumoje idėją. Kai kurios idėjos turi būti matuojamos taip: ar galima jas paaiškinti paprastam kaimo žmogui? Sėdžiu nuoga ant ką tik išvalyto klozeto, prisimen