Praleisti ir pereiti prie pagrindinio turinio

Hilo salos istorijos

Vaikštau gatvėmis, karšta. Pamiršau pasitepti saulės kremu. Gatvės plačios, pustuštės, apstatyos vieno aukščio pastelinių spalvų pastatais, kur ne kur vėjyje šiūruoja palmių šakos, pro šalį rieda dideli ir platūs amerikietiški pikapai, akindami saulės atšvaitais ant sidabriškų savo paviršių. Visai netoli mėlynuoja vandenynas. Šį rytą buvau įbridusi išsimaudyti – vanduo turkio žydrumo, Baltijos jūros šaltumo, bet svarbiausia juodos šiurkščios matinės uolos, išdrabstytos žydrame vandenyje lyg mažo vaiko smėlio pilys. Sustingusi lava, sako kaimynai. Jie žiūri į mane smalsiai, nežinau, ar todėl, kad dar neturiu aloha marškinėlių, ar dėl angliško odos baltumo.

Knygyne klausiu, ar jie superka knygas? Superka. O manęs klausia, iš kur toks akcentas? Ir vėl prasideda: o kokia jūsų sostinė? O kur yra Talinas? O rusiškai moki? O kodėl moki? Pasakyk ką nors lietuviškai? Prisijungia dar vienas vyriškis ir nebespėju atsakinėti į klausimus. O Lietuvoje visi tokie aukšti? O tu ir angliškai skaitai? Su savininku sutariame, kad lietuviškas knygas jam padovanosiu (jam labai patiko šita mano jau tradicija tampanti idėja palikinėti lietuviškas knygas visokiuose planetos užkampiuose), o angliškas mainysime. Sako, saloje dar neseniai gyvenusi lietuvių pora. Jiems buvo apie aštuoniasdešimt, ne – devyniasdešimt, ne – gal net daugiau, žodžiu abu labai seni, bet vis dar įsimylėję, atsikraustė į Havajus ir vaikščiodavo hilo gatvėmis. Kažkodėl įsivaizduoju, kad susikabinę už rankučių. Ir būtinai su aloha marškinėliais, ir baltomis beisbolo kepuraitėmis, ir trumpais šortais, apnuoginančiais senatvinių dėmių ir gyslų išmargintas šlaunis. Bet jie susirgo ir išsikraustė į Čikagą – sugadina pasakojimą knygyno savininkas. Matyt ir buvo iš Čikagos, o aš tikėjausi, kad ir Lietuvos pensininkai gali spjauti į anūkus ir išvažiuoti į Havajus. Knygyno savininkas negali pasukti kaklo, matyt kažkokia trauma, sukinėjasi visu savo stambiu kūnu, mano nuostabai neišvartydmas knygų lentynų. Galiausiai paliko mane ramybėje prie filosofijos skyriaus.


Užėjusi į atsitiktinę kavinę iš karto atpažįstu už prekystalio stovinčią moteriškę. Atsimenu ją iš vakarykštės jogos pamokos – po užsiėmimo priėjusi pasakojo, kad turi šiešo traumą, ir yra budistė. Po savo rankos lūžio atsimenu kitų žmonių traumas. Ieškojau kepyklos, o radau draugę. Moteris iš karto dėkoja už fainą jogos pamoką ir pradeda liežuvauti apie hilo gyvenimą. Naktinio gyvenimo čia nėra, bet žmonės labai draugiški. Gal jau buvai hilo tavernoje? O matei banginius? Nematei? Eik prie Lala Yvy paplūdimio ir žiūrėk į vandenį. Iš pradžių pamatysi kylančius vandens purslus, o netrukus iššoks ir visa žuvis. Kartais jie šokteli labai arti. Ten dabar daug veiksmo, matai, Havajai tokie romantiški, kad yra net banginių pasimatymų vieta. Čia patinai šokinėja į orą, gundydami pateles. Tu atvykai pačiu laiku – dabar poravimosi metas... Mano žmona irgi norėtų ateiti į jogą, bet ji neturi laiko. Dirba psichoterapeute. Man taip malonu sakyti žmona, pagaliau. Čia visai neseniai buvo leista tuoktis homoseksualams.

Ji atgrežia į mane kompiuterį ir parodo nuotrauką ant desktopo: dvi vidutinio amžiaus moterys, apsikabinusios, nuogos, šypsosi, galvas pasipuošusios gėlių vainikais. Kinrožė yra nacionalinė Havajų gėlė, ta pačia buvo pasidabinusi ir stora uniformuota susiraukusi pareigūnė mažyčiame oro uoste, tik jos griežtai prie pakaušio priplotuose plaukuose baltas kinrožės žiedas atrodė lyg pokštas. O šitų moterų vestuvinė nuotrauka tiesiog švyti meile, ir jos atrodo gražios su visomis raukšlėmis ir gėlėmis. Tai taip ir tuokėtės nuogos? klausiu. Aha, sako moteris, žinau, kad keista, bet kai pagalvoji, per vestuves juk imi kitą žmogų tokį, koks jis yra. O ką mes paprastai darome? Taip išsipuošiame ir prisidažome, kad neina atpažinti. O kai stovi nuoga prieš mylimąją, nėra ką slėpti, esi kokia esi. Juk už tai ir myli, o ne už tai, kuo apsimeti ar kaip BANDAI atrodyti.
Akimirką pagalvoju, ir pritariamai linkčioju moteriai. Sutinku. Tik savo uošvių nuogų matyti šalia nenorėčiau, sakau. Ji juokiasi. Ir aš nenorėjau, sako, todėl svečių ir nekvietėme. Ceremonijoje dalyvavo tik civilinės metrikacijos darbuotoja. Bet būtinai padarysime dar vieną balių, su draugais ir tėvais. O tu grosi mano vestuvėse? – klausia gražučio blondino, kuris ką tik įžengė pro duris. Matau, rankose laiko gitarą. Grosiu, atsako. Ir grosiu penktadienį body art šventėje. Ateisi? Žiūri į mane. Matau, kad gėjus, bet ateisiu. Ne dėl jo. Šiandien mane jau pakvietė kita gatvėje sutikta moterikė. Sala mažytė, ir visi viską žino. Naujokė, neturistė, sakė čia pabus ilgiau – šnabždasi Bear kavinėje (o aš ten tik antrą kartą), bet man atsigręžus išsyk ištiesia ranką: Džonas. Iš kur tavo akcentas? Vokietė? O paskui sako: ateik į kiemą, aš tau savo papajas parodysiu. Ir čia pat, vidiniame kiemelyje nuo žalių vaisių linksta kokių trijų metrų medis: Aš tik išmečiau papajos sėklas laukan, kaip šiukšlę. O ėmė ir sudygo, per šešis mėnesius. Imk, čia tau ekologiška papaja, sveika atvykusi į Hilo.


Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Kaip parašyti ir išleisti knygą?

Dažniausiai užduodamas klausimas: O tai kaip parašyti knygą?   Kantriai.   (Sunkiausia yra eiti miegoti žinant, kad nei rytoj, nei poryt, nei kitą savaitę šito darbo nebaigsi.)   Nuosekliai. Rašyti, tik apie tai, ką žinai, jauti, supranti. Neskubinti pabaigos.   (Rašant )Reikia plano ar nereikia?   Dvi knygas parašiau be plano, dvi - su planu. Tikrai lengviau ir konstruktyviau dirbti žinant kur esi, kur eini ir kuo viskas baigsis. Turbūt daug kas priklauso ir nuo asmenybės, ir nuo požiūrio į rašymą – ar tai yra chaotiškas prisėdimas prie teksto išgėrus vyno, emocinė iškrova, įkvėpimo vaikymasis (mane, pavyzdžiui, tikrai veikia pilnatis), ar sistemingas, struktūruotas darbas?   Ar rašymas yra romantiškas?   Taip, jeigu nereikia iš to gyventi ir mokėti sąskaitų už šildymą. J. K. Rowling ir Elizabeth Gilbert pavyzdžiai mane įkvėpia ir vis dar teikia vilčių. Tačiau tiesa, kad norėdama rašyti turėjau dirbti daugybę juodų darbų. Dirbau, kad

Kaip tapti jogos mokytoju?

Kaip tapti jogos instruktoriumi? Pasaulyje nėra jokios oficialios jogos veiklą prižiūrinčios institucijos. Skritingi jogos stiliai, skirtingi mokytojai ir jų dėstomos tiesos. Vieni užsiėmimus veda mažuose miesteliuose, ankštose nuomojamose patalpose, tuo tarpu kiti atidaro sveikatingumo centrus ir tampa jogos pasaulio žvaigždėmis: žargstosi ant žurnalų viršelių, dalija mitybos bei „kaip būti laimingu“ patarimus  ir leidžia savo asmeninius mokomuosius DVD.  Tiesa, didžioji dauguma jogos instruktorių Vakaruose gali pasigirti ne tik puikiu stangriu kūnu bet ir bent vienu ar keliais „jogos instruktoriaus“ sertifikatais. Indijoje jogos mokytojo įvaizdis šiek tiek kitoks. Nesvarbu nei kūno sudėjimas (dažnas jogos mokytojas turi didelį pilvą), nei kokie dokumentai. Čia jogos atžvilgiu karaliauja visiška laisvė – bene kiekvienas baltu apdaru apsivilkęs ir kojas prie ausų prispausti gebantis žmogus gali laisvai pasiskelbti esantis jogos guru. Tad kaip čia yra, kad dauguma instruktor

Nuoga blizginu veidrodžius

Nuoga blizginu milžiniškus miegamojo veidrodžius ir jaučiu – čia yra kažkas labai simboliško, kažkas labai filosofiško, tik pati nežinau kas. Tūpčioju, aukštyn žemyn, aukštyn žemyn, popierinis rankšluostis inkščioja slysdamas glotniu paviršiumi, ir įsivaizduoju, kad reikėtų padaryti viešą performansą. Tik tada atsiauginčiau visus gyvaplaukius ir jie kyšotų iš mano išangės ir pažastų, nes be gyvaplaukių neatrodyčiau rimta menininkė. Frida ir Madona su apžėlusiomis pažastimis, Marina Abramovi ć su didžiuliu garbanotu trikampiu tarpkojyje, ir Sophia Loren, ir kitos. Tik bailės viską nusiskuta, o stiprios moterys menininkės sako – žiūrėkite, kokia aš plaukuota, aš graži, bet jūs gi žiūrite ne ten – va mano menas. Bet nežinau, kaip tai reikėtų paaiškinti močiutei – ne gyvaplaukius – pačią veidrodžių valymo išsirengus viešumoje idėją. Kai kurios idėjos turi būti matuojamos taip: ar galima jas paaiškinti paprastam kaimo žmogui? Sėdžiu nuoga ant ką tik išvalyto klozeto, prisimen