Kadaise
pažįstamas Iranietis didžiai nustebo, kad aš, mergaitė iš kažkokios Lietuvos,
ir be jo pagalbos JAU žinojau kas yra humus! Dabar visi mano užsieniečiai draugai
žino „pink soup“ o kai kurie net švebeldžiuodami ištaria šeltiboršči. Kaune
populiarių vietų pavalgyti suši ar picą randu daugiau nei cepelininių. Bet gi
dabar nieko nestebina net kanapių sėklų pieno glotnučiai, nei bolivinės
balandos kotletukai. Tiesa, pernai mano
tėvai nutaisę mandrus veidus aiškino kaip jie kepa kažkokias „vok“ daržoves.
Vok nevogęs, bet man tai pasirodė paprasčiausias „stri-fry“ J Todėl
sutikusi vieną vaikiną iš Niujorko negalėjau patikėti, kaip čia dabar, tu
nežinai kas yra miso sriuba? Nei edamamme pupelės? Ir migdolų pieno neragavai? Nei
saldžiųjų bulvių? Nei tapiokos? Tofu? Ir
kuskuso neragavęs? Pfffffff...
Vakarop
klausiu draugės, kaip rašomas jos pagamintas „čiopyno“ ir skubu į fb įkelti
savo neseniai atrasto nerealaus deserto nuotrauką. Skustas ledas, pupelės su
cukrumi (!) ir moči (toks tąsus, saldus ryžių tešlos kamuoliukas). Desertas,
beje, veganiškas. Kad sveikuoliškas – abejoju. Skanus. Man apie maistą vis dar
mokytis ir mokytis – bet didelė dalis kelionių džiaugsmo ir yra ne statulos, ne
muziejiai, ir net ne asmenukės prie pasaulio bokštų, bet užkampio užeigėlėse
švariomis grindimis atrandami dar neragauti skanėstai.
Įlindus į
žmogaus šaldytuvą dažnai galima sužinoti daugiau nei peržiūrėjus jo kelionių
nuotraukas. Nes vieni ir gyvendami Londone važiuoja apsipirkti į „Lituanica“,
kiti Lietuvoje valgo sraiges ir šukutes.
Su nauju pažįstamu kalbėdama apie maistą supratau, kad egzistuoja tokia neakademinė
bet irgi svarbi išsilavinimo forma – tai maisto kultūra, kuri, beje, nėra
determinuota vien žmogaus etninės kilmės
ar tautybės. Kitaip sakant, iš silkės mentaliteto išsilaisvinti įmanonoma –
reikia tik noro.
Yra labai
smagus angliškas žodis „foodies“ – tie kas mėgsta valgyt, mėgautis valgant, gaminti,
ragauti, ieškoti receptų online, žiūrėti maisto gaminimo laidas, rašyti maisto
blogą, nekantriai laukti dienos, kurią pavyko rezervuoti staliuką TAME
restorane, slampinėti po „vietinių“ užeigas... Žodžiu, nesvarbu kur esi, svarbu
ką ten valgai. Skanaus ;)
Komentarai
Rašyti komentarą