Praleisti ir pereiti prie pagrindinio turinio

Nauji metai rugsėjais


Svarstau, gal iš to išaugama? Bet man nauji metai iki šiol prasideda rugsėjo pirmąją. O tie sausį – tai tik didelis balius, į kurį visada kažkodėl rengdavausi kažką su blizgučiais, o po to dar porą savaičių vis užsimiršdavau rašydama pernykštę datą.

Užtat rugpjūtį tikrai pajusdavau laiką, liūdnai skaičiuodavau laisvas, kaip mano močiutė sako „katino dienas“; dar reikėdavo nusipirkti pieštukų, trintukų, pratybas, naują kuprinę, uniformą. Ir kasmet nustebusi žiūrėdavau į savo klasiokus: kas paaugęs, kas naujai apsikirpęs, kas vasarą buvo kaime, o kas - Ispanijoj.

Ta pati istorija kartojosi ir studijų metais, ir net vėliau, jau be jokio grafiko besiblaškant tarp Londono, Indijos ir LT. Vasara vis tiek išliko keista ilga pauzė, šventė, svaigus atodūsis rytą, kai nereikia keltis anksti. O rugsėjį – gilus įkvėpimas vėstančio rudens oro ir naujos pradžios.

Visi mano kraustymaisi į kitas šalis kažkodėl buvo rugsėjį. Leidyklos visada bando tartis  dėl knygų išleidimo rugsėjį, kartais net jei knyga jau parašyta, o to rugsėjo reikia laukti beveik metus.

Rugsėjais grįžtu į Lietuvą ir šaukiu vyrui „stop, stop!” pakelėje pamačiusi ant automobilio kapoto išdėliotus stiklainius su avietėmis ir grybais.

O gruodžio galas tebūdavo proga naujai suknelei, aukštakulniams pusnyse ir lengvam galvos skausmui pirmąją kalendorinių metų dieną. Likus porai savaičių visi jau imdavo klausinėti „o tai kur naujus švęsit?“ Kur naujus, kur naujus, kur naujus, lyg nuo to tikrai priklausytų ne tik ištisi ateinantys metai bet ir asmenybės charizma.
Kažkada šventėme pasamdytame troleibuse Kaune, ant stogų, aikštėse, miniose, choru skanduodami dešimt, devyni, aštuoni.... valiooooo! Vakar susitvarkiau namus (ech tie močiutės prietarai), suvalgėme šaldytą picą ir mėgavomės sofos jaukumu.

Dabar atsikeliu, dairausi – viskas taip pat. Jokių naujų projektų. Per naktį neprisirpo jokie vaisiai. Nekrenta lapai. Tik per žinias pasakoja, kiek žmonių neteko pirštų šaudami fejerverkus. Aš nenoriu išaugti iš savo rugsėjų.
 

 

Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Kaip parašyti ir išleisti knygą?

Dažniausiai užduodamas klausimas: O tai kaip parašyti knygą?   Kantriai.   (Sunkiausia yra eiti miegoti žinant, kad nei rytoj, nei poryt, nei kitą savaitę šito darbo nebaigsi.)   Nuosekliai. Rašyti, tik apie tai, ką žinai, jauti, supranti. Neskubinti pabaigos.   (Rašant )Reikia plano ar nereikia?   Dvi knygas parašiau be plano, dvi - su planu. Tikrai lengviau ir konstruktyviau dirbti žinant kur esi, kur eini ir kuo viskas baigsis. Turbūt daug kas priklauso ir nuo asmenybės, ir nuo požiūrio į rašymą – ar tai yra chaotiškas prisėdimas prie teksto išgėrus vyno, emocinė iškrova, įkvėpimo vaikymasis (mane, pavyzdžiui, tikrai veikia pilnatis), ar sistemingas, struktūruotas darbas?   Ar rašymas yra romantiškas?   Taip, jeigu nereikia iš to gyventi ir mokėti sąskaitų už šildymą. J. K. Rowling ir Elizabeth Gilbert pavyzdžiai mane įkvėpia ir vis dar teikia vilčių. Tačiau tiesa, kad norėdama rašyti turėjau dirbti daugybę juodų darbų. Dirbau, kad

Kaip tapti jogos mokytoju?

Kaip tapti jogos instruktoriumi? Pasaulyje nėra jokios oficialios jogos veiklą prižiūrinčios institucijos. Skritingi jogos stiliai, skirtingi mokytojai ir jų dėstomos tiesos. Vieni užsiėmimus veda mažuose miesteliuose, ankštose nuomojamose patalpose, tuo tarpu kiti atidaro sveikatingumo centrus ir tampa jogos pasaulio žvaigždėmis: žargstosi ant žurnalų viršelių, dalija mitybos bei „kaip būti laimingu“ patarimus  ir leidžia savo asmeninius mokomuosius DVD.  Tiesa, didžioji dauguma jogos instruktorių Vakaruose gali pasigirti ne tik puikiu stangriu kūnu bet ir bent vienu ar keliais „jogos instruktoriaus“ sertifikatais. Indijoje jogos mokytojo įvaizdis šiek tiek kitoks. Nesvarbu nei kūno sudėjimas (dažnas jogos mokytojas turi didelį pilvą), nei kokie dokumentai. Čia jogos atžvilgiu karaliauja visiška laisvė – bene kiekvienas baltu apdaru apsivilkęs ir kojas prie ausų prispausti gebantis žmogus gali laisvai pasiskelbti esantis jogos guru. Tad kaip čia yra, kad dauguma instruktor

Nuoga blizginu veidrodžius

Nuoga blizginu milžiniškus miegamojo veidrodžius ir jaučiu – čia yra kažkas labai simboliško, kažkas labai filosofiško, tik pati nežinau kas. Tūpčioju, aukštyn žemyn, aukštyn žemyn, popierinis rankšluostis inkščioja slysdamas glotniu paviršiumi, ir įsivaizduoju, kad reikėtų padaryti viešą performansą. Tik tada atsiauginčiau visus gyvaplaukius ir jie kyšotų iš mano išangės ir pažastų, nes be gyvaplaukių neatrodyčiau rimta menininkė. Frida ir Madona su apžėlusiomis pažastimis, Marina Abramovi ć su didžiuliu garbanotu trikampiu tarpkojyje, ir Sophia Loren, ir kitos. Tik bailės viską nusiskuta, o stiprios moterys menininkės sako – žiūrėkite, kokia aš plaukuota, aš graži, bet jūs gi žiūrite ne ten – va mano menas. Bet nežinau, kaip tai reikėtų paaiškinti močiutei – ne gyvaplaukius – pačią veidrodžių valymo išsirengus viešumoje idėją. Kai kurios idėjos turi būti matuojamos taip: ar galima jas paaiškinti paprastam kaimo žmogui? Sėdžiu nuoga ant ką tik išvalyto klozeto, prisimen