Praleisti ir pereiti prie pagrindinio turinio

Svečiuose pas scientologus


Iš pradžių vyras galvojo, kad juokauju. Vėliau jau ir anyta sunerimo. Galiausiai abu liepė man pasižadėti, kad jokiu būdu neatsiversiu į jų tikėjimą. Mat aš pro automobilio langą pamačiau milžinišką scientologijos bažnyčiai priklausantį pastatą su stiklinėmis vitrinomis, ir nuo tos dienos vis ruošiausi pas juos į svečius.

Turbūt tokių pastatų yra daugumoje JAV didmiesčių. Man, dar tik atradinėjančiai Ameriką, scientologai ir jų lankstinukai atrodo kaip egzotiška naujovė. Portlande (OR) jie įsikūrę pačiame miesto centre. Fojė už stalo sėdinti administratorė, malonios išvaizdos moterėlė klausia manęs, ar buvau čia anksčiau? Ir drąsina pasivaikščioti po dvi erdves sales, kur pilna televizorių, knygų, DVD, brošiūrų, ir beveik prie kiekvieno parašyta „Take one please. FREE“. Prisirenku tiek makulatūros, kad jau reikia eiti paprašyti maišelio, kai žvilgsnis sustoja ties keistu įrenginiu. „See a thought“ sako užrašas ant sienos.

Administratorė pakvietė kaip tik salėje buvusią psichoterapeutę pademonstruoti man minties fiksavimo aparato veikimą. Žilais iki ausų kirptais tiesiais plaukais, apsirengusi juodai, su mažyčiu pakabuku ant juodo golfo, protingų akių – terapeutė išsyk man sukėlė simpatiją. Ji paprašė manęs rankose laikyti po metalinį cilindrą, laidais pritvirtintą prie minties fiksavimo aparato. Kol moteris reguliavo nustatymus, paklausiau:

-          Tai kaip veikia šitas aparatas?

-          Jis fiksuoja mintį.

-          Bet kokiu principu?

-          Mintis yra elektros impulsas. Šis aparatas juos užfiksuoja. Prašau pagalvokite apie žmogų, kuris jums sukelia stresą.

Pagalvojau. Aparato rodyklė šoktelėjo aukštyn.

-          Va, matote. – patenkinta tarė scientologų psichoterapeutė. – Užfiksuota mintis.

-          Bet juk aš minčių turiu visada... Kaip tas aparatas žino, kurią mintį užfiksuoti?

-          Apie ką jūs pagalvojote? Kas jums sukelia stresą?

-          Nesakysiu.

 

Moteris dar kurį laiką man pasakojo kaip šitas, berods elektrografas (?) padeda žmonėms nustatyti vaikystės traumas ir net alergijas. Scientologų išrastas aparatas mums besikalbant retkarčiais vis užfiksuodavo mane pagalvojant.

Atsisveikindama nieko joms nepažadėjau, tik prasitariau, kad gyvenu Havajuose. Moterys manęs tol neišleido pro duris (švelniai, užkalbėdamos dantį), kol nesurado jų bažnyčios adreso Honolulu. Dar siūlė man pasidaryti nemokamą asmenybės testą. Jei dabar neturiu laiko, viską galima užpildyti internetu.

Dabar sėdžiu namie ant sofos, žiūriu į tą krūvelę DVD ir lankstinukų, ir jau vien skaitydama antraštes nebežinau ką galvoti. Bet juk, anot elektrografo, mintys mano galvoje – reti svečiai, todėl geriau nepervargti. Duglas DC-8 orlaiviu į žemę buvo atgabenti ateiviai, kurie bombomis detonavo ugnikalnius, kur iki šiol gyvena titanai. Pažengę scientologai moka skraidyti. Minutėlę, užfiksuota mintis! Turime klausimą! Ar sektų įkūrėjai patys tiki savo religijomis?

P.S. su pagarba ir meile visiems tikėjimams – nė vienas save gerbiantis tikras dievas nielieps mums garbinti garbėtroškos žmogaus ;)

 
 


Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Kaip parašyti ir išleisti knygą?

Dažniausiai užduodamas klausimas: O tai kaip parašyti knygą?   Kantriai.   (Sunkiausia yra eiti miegoti žinant, kad nei rytoj, nei poryt, nei kitą savaitę šito darbo nebaigsi.)   Nuosekliai. Rašyti, tik apie tai, ką žinai, jauti, supranti. Neskubinti pabaigos.   (Rašant )Reikia plano ar nereikia?   Dvi knygas parašiau be plano, dvi - su planu. Tikrai lengviau ir konstruktyviau dirbti žinant kur esi, kur eini ir kuo viskas baigsis. Turbūt daug kas priklauso ir nuo asmenybės, ir nuo požiūrio į rašymą – ar tai yra chaotiškas prisėdimas prie teksto išgėrus vyno, emocinė iškrova, įkvėpimo vaikymasis (mane, pavyzdžiui, tikrai veikia pilnatis), ar sistemingas, struktūruotas darbas?   Ar rašymas yra romantiškas?   Taip, jeigu nereikia iš to gyventi ir mokėti sąskaitų už šildymą. J. K. Rowling ir Elizabeth Gilbert pavyzdžiai mane įkvėpia ir vis dar teikia vilčių. Tačiau tiesa, kad norėdama rašyti turėjau dirbti daugybę juodų darbų. Dirbau, kad

Kaip tapti jogos mokytoju?

Kaip tapti jogos instruktoriumi? Pasaulyje nėra jokios oficialios jogos veiklą prižiūrinčios institucijos. Skritingi jogos stiliai, skirtingi mokytojai ir jų dėstomos tiesos. Vieni užsiėmimus veda mažuose miesteliuose, ankštose nuomojamose patalpose, tuo tarpu kiti atidaro sveikatingumo centrus ir tampa jogos pasaulio žvaigždėmis: žargstosi ant žurnalų viršelių, dalija mitybos bei „kaip būti laimingu“ patarimus  ir leidžia savo asmeninius mokomuosius DVD.  Tiesa, didžioji dauguma jogos instruktorių Vakaruose gali pasigirti ne tik puikiu stangriu kūnu bet ir bent vienu ar keliais „jogos instruktoriaus“ sertifikatais. Indijoje jogos mokytojo įvaizdis šiek tiek kitoks. Nesvarbu nei kūno sudėjimas (dažnas jogos mokytojas turi didelį pilvą), nei kokie dokumentai. Čia jogos atžvilgiu karaliauja visiška laisvė – bene kiekvienas baltu apdaru apsivilkęs ir kojas prie ausų prispausti gebantis žmogus gali laisvai pasiskelbti esantis jogos guru. Tad kaip čia yra, kad dauguma instruktor

Nuoga blizginu veidrodžius

Nuoga blizginu milžiniškus miegamojo veidrodžius ir jaučiu – čia yra kažkas labai simboliško, kažkas labai filosofiško, tik pati nežinau kas. Tūpčioju, aukštyn žemyn, aukštyn žemyn, popierinis rankšluostis inkščioja slysdamas glotniu paviršiumi, ir įsivaizduoju, kad reikėtų padaryti viešą performansą. Tik tada atsiauginčiau visus gyvaplaukius ir jie kyšotų iš mano išangės ir pažastų, nes be gyvaplaukių neatrodyčiau rimta menininkė. Frida ir Madona su apžėlusiomis pažastimis, Marina Abramovi ć su didžiuliu garbanotu trikampiu tarpkojyje, ir Sophia Loren, ir kitos. Tik bailės viską nusiskuta, o stiprios moterys menininkės sako – žiūrėkite, kokia aš plaukuota, aš graži, bet jūs gi žiūrite ne ten – va mano menas. Bet nežinau, kaip tai reikėtų paaiškinti močiutei – ne gyvaplaukius – pačią veidrodžių valymo išsirengus viešumoje idėją. Kai kurios idėjos turi būti matuojamos taip: ar galima jas paaiškinti paprastam kaimo žmogui? Sėdžiu nuoga ant ką tik išvalyto klozeto, prisimen