Praleisti ir pereiti prie pagrindinio turinio

Kauai: gaidžių rojus


„Visur gaidžiai!” apie Kauai sako žmonės. Ir tikrai gaidžiai čia, gausa prilygstantys Europos miesto aikščių balandžiams, išdidūs vaikšto tarp lauko kavinių kėdžių, pasitinka parkavimo aikštelėse, pešasi pakelėse, tyko prie maisto parduotuvių ir nė kiek nesijaudina būdami tūkstančių turistų prakeikti už ketvirtą ryto traukiamas giesmes. Bet mes jų nefotografuojame, tik gūžčiojame pečiais – pas mus, Hawaii saloje, juk irgi yra gaidžių. Gal ir mažiau, bet... dairomės aplinkui ieškodami esminių salų skirtumų. „Visos jos labai skirtingos“ tvirtina keliautojai.

-          Ką manai?

-          Ar galėtume čia gyventi?

Vienas kito klausinėjame su vyru vienas kitam nieko neatsakydami.

Kauai yra viena seniausių Havajų salyno salų – už ją senesnė berods tik Niihau, privati vienai šeimai priklausanti sala, į kurią pašaliniams atvykti tiesiog... draudžiama. Kauai dar vadinama rojaus sodo sala, Edenu, smaragdinių upių žeme, žaliuojanti iš visų pusių slėniais ir tirštomis džiunglėmis, kur saulę užstoja smailiabriauniai žalių kalnų šėšėliai. Dėl pastarųjų salos neįmanoma apvažiuoti ratu, ir padarius platų lanką tenka vieninteliu ten esančiu greitkeliu grįžti atgal. Pro automobilio langą Kauai rodosi kaip milžiniškas žalias kaimas. Anksčiau klestėjusią cukranendrių plantacijų industriją nurungė pajamos gaunamos iš turizmo, tačiau derlingoje žemėje čia vis dar gausiai auginami tropiniai vaisiai ir kava, todėl daugybė darbo vietų yra ne tik aptarnavimo, bet ir agrokultūros srityse.

„Mes kaip tikri suaugę!” juokiamės su vyru pirmą kartą išsiruošę tikrų atostogų, nakvodami viešbutyje ir per pramogas nepamiršdami kelis kartus per dieną pamaitinti savo vaiko. Geriausias atradimas kaip keliaujantiems tėvams čia – vaikiškų vėžimėlių nuoma, kurios dėka išsisprendžia pietų miego klausimas. Tačiau liūdime sužinoję, kad su mažyliais negalima plaukti baidarėmis upe – ate ate gražiosios Kauai upės (juk sakiau, suaugę dar nesijaučiame).

Aš labiausiai veržiuosi apžiūrėti Hanalei miestelį, sugundyta „Lonely Planet“ rasto aprašymo, kuriame minimas ne tik vietovės žavesys bet ir ten gyvenantys komiški Piterio Peno sindromo užvaldyti šešiasdešimtmečiai banglentininkai: „Why grow up at all if you can grow old in Hanalei?“ Namai čia vienaukščiai, mediniai, nudažyti pastelinėmis spalvomis su baltai apvedžiotomis langinėmis, ir kiekviename jų įsikūręs restoranas, vasarinių plėvesuojančių drabužėlių butikas, sulčių baras ar meno galerija. Už pagrindinės gatvės driekiasi geltono rupaus smėlio paplūdimys Hanalei įlankoje, kuris ne kartą buvo išrinktas gražiausiu visose JAV. Karšta, bet į vandenį nelendame, nes mano kelionių biblija teigia, kad Kauai pakrantėse siaučia pavojingiausios ir stipriausios povandeninės srovės visame pasaulyje, kurios gali „akimirksniu į jūrą nunešti tik kojos pirštus vandenin įmerkusį stiprų vyrą“. Knygai pritaria smėlyje įsmeigtos apie pavojų įspėjančios vėliavos ir per megafoną įsakmiai nuskambantis gelbėtojo balsas:

-          Vaikinui su raudonais šortais. Tučtuojau lipkite į krantą! Kartoju. Vaikinui su raudonais šortais...

Eidami namo matėme vieną žiląplaukį banglentę vaškuojantį vyriškį. Tačiau akimis tada ieškojome jau ne senstelėjusių Piterių Penu, bet dairėmės į palmių pavėsyje išsirikiavusias vilas. Šiaip žodis „vila“ man asocijavosi su Kauno banditų beskonybėmis ar Trump‘o oranžiniu veidu, tačiau Kauai dėka šis terminas pagaliau buvo visiškai reabilituotas – nemačiau nė vieno ekstravagantiškai prabangaus ar vulgarumu akį rėžiančio pastato. Nors žemė Hanalei pakrantėje kainuoja milijonus dolerių, visi pastatai čia lyg sutartinai kuklūs, skoningi, minimalistiniai ar pagražinti Balio architektūros motyvais, apsupti preciziškai nupjautų žalių vejų ir žydinčių krūmų, kurių žiedus uostydama atsakiau:

-          Taip, aš galėčiau čia gyventi. Bet kaip dėl cunamių?

Čia, kaip ir kitose Havajų salose visur yra kelio ženklai žymintys cunamio evakuacijos taką.

Pavažiavus atokiau nuo paplūdimio gilyn į salos vidurį aptinkame dar paprastesnių gyvenamųjų namų, viename kurių gyvena mano vyro vaikystės draugas iš Portlando, netikėtai tapęs dažytoju. „Mano žmona kilusi iš Argentinos, tad nusprendėme apsigyventi neutralioje žemėje. Į Kauai atvykome nieko čia nepažinodami, išsinuomavome viešbučio kambarį trims dienoms ir pradėjome siuntinėti CV. Gavau dažytojo darbą – čia už jį moka daugiau nei bet kur kitur pasaulyje.“ Dažydamas prabangias Kauai vilas jis nusipirko namą, kuriame jiedu su žmona augina du vaikus.

Netoli išpuoselėtų viduriniosios klasės gyvenamųjų namų su banglentėmis apkaltomis tvoromis stūkso ir lūšnos prakiurusiais stogais, apsuptos surūdijusių katerių, su kieme ant žemės išmėtytais vaikų žaislais. Pakelėse apsiperkame vaisių savitarnos kioskeliuose, kur mokestį už derlių metame į aliuminę dėžutę. Geriu tiek daug Soy Chai latte, kad juokauju – galėčiau tapti profesionalia šio gėrimo kritike. Gal dėl to, kad pati to ieškau, o gal tikrai visi Kauai miesteliai atrodo orientuoti į sveikuolius – jogos studijos, šalto spaudimo sultys stikliniuose buteliuose ($11 už vieną!), eteriniai aliejai, rankų darbo muilai, kristalai ir pusbrangiai akmenys, neva gerinantys energetinius laukus, turkiški rankšluosčiai, vintažo ir dėvėtų drabužių parduotuvės, ekologiškos kepyklėlės ir banglenčių tema dekoruotos kavinės. Rankų darbo granola, prieskonių butikas (skaniausias man ten buvo riešutų sviestas su kokosais ir medumi) ir meno galerija kur per stiklą gali pažiūrėti į gretimame kambaryje dirbančias menininkes – lipdo keramikinius puodelius, veria kriauklyčių karolius, tapo orchidėjas ant šilko skarų ir medvilnių patalų (toks patalynės komplektas - nuo $750).

Labai šalta užkilus į Waimea kanjono apžvalgos aikštelę. Labiau nei kalnai ir kriokliai man ten įsiminė gaidžiai, kurių uodegas ne mažiau nei mano palaidus plaukus taršė siautulingas vėjas. Pravažiavome džiunglių augalais apaugusius paslaptingai atrodančius NASA būstinės vartus. Smėlis ant automobilio sėdynės, bulvių traškučių trupiniai po kojomis. Nežinau, kaip vyrui paaiškinti, kodėl vaikystėje man neleisdavo lukštenti saulėgražų sėklų? Sustojame pažiūrėti saulėlydžio, bet stebime kitoje greitkelio pusėje hula šokančias moteris. Prieinu artyn nutaisiusi žioplės šypsnį. Havajietišku būgnu mušanti ir dainuojanti hula mokytoja dėbteli į mane egzotifikavimą smerkiančiu žvilgsniu. Stengiuosi fotografuoti jas paslapčiomis. Saulė nusileidžia į debesį, kybantį virš pailgo kaimyninės Niihau salos silueto.

Svarstome, ar buvo verta keltis septintą ryto, kad sudalyvautume ekskursijoje po vienintelę Havajų induistų šventyklą? Daug kas čia, aišku, primena Indiją. Gėlių girliandomis apkarstyta Ganešos statula, ir šokantis Šiva, sandalmedžio smilkalų kvapas, ir oranžinio lino audeklais apsisiautę svamiai, kurių mylimas, jau miręs guru buvo kilęs iš Kalifornijos. Iš žmonių suneštų aukų aštuntajame dešimtmetyje guru už $325 000 nupirko dabar milijonų vertės žemės sklypą šventosios Wailua upės pakrantėje, kur stovi jo įkurta šventykla ir vienuolynas. Vienuoliai rytais maudosi rojaus sodo augalijos apsuptame krioklyje, didžiuojasi iš saulės baterijų gaunama elektra, pardavinėja guru biografijos ir vienuolyne gaminamo maisto receptų knygas, nevengia fotografuotis su turistais.

Kiekvieną rytą apsisiautusi dryžuotu rankšluosčiu sustirusi pėdinu į baseiną ir burbulinę vonią. „Kodėl niekas nesimaudo?“ svarstau, jausdamasi pakankamai Baltijos jūros užgrūdinta. „Vargšė East European“ turbūt mąsto pro langus į mane žvelgiantys kaimynai. “Šalčiausia metų savaitė” sako Kauai vietiniai, džiaugiamės į lagaminą įsimetę megztinius.  Neprireikia tik žygio batų – kalnų takai uždaryti dėl nepalankių oro sąlygų. Tačiau kasdienis lietus nestebina, nes kelionių gidas įspėjo, kad pagal kritulių kiekį Kauai yra drėgniausia vieta Žemėje. “Falling rocks” įspėja kelio ženklai, šalia kurių fotografuojasi išsišiepę turistai. Krentančių akmenų nebijo ir aplink spyruokliuodami šmirinėjantys gaidžiai.

 

 
 

 



 
 
 
 








 





 


 










Vienintelė nuotrauka, kuri, manau, prašosi komentaro. Tai ne išpaišytas medis, bet natūralus jo kamienas. Rainbow eukaliptus, nežinau kaip lietuviškai - vaivorykštinis eukaliptas?



P.S. Kadaise mano draugė Laura davė man maždaug tokį patarimą:  “Kai pasakoji apie keliones, tai būtinai įdėk ir blogų žinių, nesėkmių, ir pan. Tada žmonės mažiau pavydės. Kitų pavydas nėra gerai”. Taigi, baseine vaidindama šiaurės jūrų vikingę baisiai peršalau, ir paskutinę dieną Kauai gulinėjau automobilyje, o šitą tekstą rašau gulėdama lovoje ir nuolat pūsdama jau skaudančią nosį. Ramiau?

 

 

 

Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Kaip parašyti ir išleisti knygą?

Dažniausiai užduodamas klausimas: O tai kaip parašyti knygą?   Kantriai.   (Sunkiausia yra eiti miegoti žinant, kad nei rytoj, nei poryt, nei kitą savaitę šito darbo nebaigsi.)   Nuosekliai. Rašyti, tik apie tai, ką žinai, jauti, supranti. Neskubinti pabaigos.   (Rašant )Reikia plano ar nereikia?   Dvi knygas parašiau be plano, dvi - su planu. Tikrai lengviau ir konstruktyviau dirbti žinant kur esi, kur eini ir kuo viskas baigsis. Turbūt daug kas priklauso ir nuo asmenybės, ir nuo požiūrio į rašymą – ar tai yra chaotiškas prisėdimas prie teksto išgėrus vyno, emocinė iškrova, įkvėpimo vaikymasis (mane, pavyzdžiui, tikrai veikia pilnatis), ar sistemingas, struktūruotas darbas?   Ar rašymas yra romantiškas?   Taip, jeigu nereikia iš to gyventi ir mokėti sąskaitų už šildymą. J. K. Rowling ir Elizabeth Gilbert pavyzdžiai mane įkvėpia ir vis dar teikia vilčių. Tačiau tiesa, kad norėdama rašyti turėjau dirbti daugybę juodų darbų. Dirbau, kad

Kaip tapti jogos mokytoju?

Kaip tapti jogos instruktoriumi? Pasaulyje nėra jokios oficialios jogos veiklą prižiūrinčios institucijos. Skritingi jogos stiliai, skirtingi mokytojai ir jų dėstomos tiesos. Vieni užsiėmimus veda mažuose miesteliuose, ankštose nuomojamose patalpose, tuo tarpu kiti atidaro sveikatingumo centrus ir tampa jogos pasaulio žvaigždėmis: žargstosi ant žurnalų viršelių, dalija mitybos bei „kaip būti laimingu“ patarimus  ir leidžia savo asmeninius mokomuosius DVD.  Tiesa, didžioji dauguma jogos instruktorių Vakaruose gali pasigirti ne tik puikiu stangriu kūnu bet ir bent vienu ar keliais „jogos instruktoriaus“ sertifikatais. Indijoje jogos mokytojo įvaizdis šiek tiek kitoks. Nesvarbu nei kūno sudėjimas (dažnas jogos mokytojas turi didelį pilvą), nei kokie dokumentai. Čia jogos atžvilgiu karaliauja visiška laisvė – bene kiekvienas baltu apdaru apsivilkęs ir kojas prie ausų prispausti gebantis žmogus gali laisvai pasiskelbti esantis jogos guru. Tad kaip čia yra, kad dauguma instruktor

Nuoga blizginu veidrodžius

Nuoga blizginu milžiniškus miegamojo veidrodžius ir jaučiu – čia yra kažkas labai simboliško, kažkas labai filosofiško, tik pati nežinau kas. Tūpčioju, aukštyn žemyn, aukštyn žemyn, popierinis rankšluostis inkščioja slysdamas glotniu paviršiumi, ir įsivaizduoju, kad reikėtų padaryti viešą performansą. Tik tada atsiauginčiau visus gyvaplaukius ir jie kyšotų iš mano išangės ir pažastų, nes be gyvaplaukių neatrodyčiau rimta menininkė. Frida ir Madona su apžėlusiomis pažastimis, Marina Abramovi ć su didžiuliu garbanotu trikampiu tarpkojyje, ir Sophia Loren, ir kitos. Tik bailės viską nusiskuta, o stiprios moterys menininkės sako – žiūrėkite, kokia aš plaukuota, aš graži, bet jūs gi žiūrite ne ten – va mano menas. Bet nežinau, kaip tai reikėtų paaiškinti močiutei – ne gyvaplaukius – pačią veidrodžių valymo išsirengus viešumoje idėją. Kai kurios idėjos turi būti matuojamos taip: ar galima jas paaiškinti paprastam kaimo žmogui? Sėdžiu nuoga ant ką tik išvalyto klozeto, prisimen